Son zamanlarda ortaya çıkan Corona virüsü ve Lassa ateşi gibi salgın hastalıklar tüm dünyayı tehdit ediyor. Ülkemizde ise uyuz hastalığı ve domuz gribi gibi bulaşıcı hastalıklar giderek yayılmaya devam ediyor. Hem kendinizi hem de ailenizin diğer üyelerini basit önlemlerle Hastalıklardan nasıl korunmalıyız?
Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
Tüm dünyayı etkileyen salgın hastalıklar, tarih boyunca milyonlarca kişinin ölümüne sebep olmuştur. 1918-1920 yılları arasında ortaya çıkan İspanyol gribi adlı bulaşıcı hastalık, 18 ay içerisinde 100 milyona yakın insanın ölümüne neden oldu. Son günlerde gündeme gelen Corona virüsü, tüm dünyayı endişelendirmeye devam ediyor. Hastalık üzerine tedavi yöntemleri araştırılsa da, henüz kesin bir tedavi bulunabilmiş değil. Peki salgın hastalıklara karşı ne gibi önlemler alabilirsiniz?

1. Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
Tüm salgın hastalıklardan korunmanın en önemli adımı, bağışıklık sisteminizi güçlendirmektir. Bağışıklık sisteminiz; bakteri, virüs ve parazitlere karşı bedeninizi korur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için hazır gıda tüketmemeli, sağlıklı beslenmeli, yeterli uyku almalı, düzenli spor yapmalı, stresten uzak durmalı, alkol ve tütün ürünlerini kullanmamalısınız. Aynı zamanda en ufak bir hastalık belirtisinde antibiyotik gibi güçlü ilaçlar kullanmayın. Bunun yerine doğal yöntemleri ya da doktorunuzun önerdiği hafif ilaçları tercih edin. Bağışıklığı güçlendiren yeşil sebzeler, vitamin deposu meyveler, probiyotik yoğurt, zencefil, sarımsak, kuru yemiş, arı sütü, propolis, bitki çayları ve multivitamin takviyelerini beslenme planınıza dahil edebilirsiniz.

2. Düzenli ve sağlıklı bir yaşamı benimseyin
Salgın hastalıklara yakalanmamak için bünyenizin kale gibi sağlam olması gerekir. Geç saatlerde ya da düzensiz yemek yemek, yeterli su içmemek, spor yapmamak, zararlı alışkanlıklara sahip olmak ve kalitesiz uyku gibi faktörler, hastalıklara karşı savunmasız kalmanıza sebep olur. Bu yüzden beslenme, spor ve uyku aktivitelerinizi düzene sokmalısınız. Açık havada yapacağınız yürüyüşler, hem kandaki oksijen miktarını arttırır hem de güneş ışığı ile D vitamini almanızı sağlar.
3. Aşı hakkında bilinçlenin
Hem kendinizin hem de çocuğunuzun aşılarının tam olduğundan emin olun. Son zamanlarda anneler, aşı konusunda endişe yaşıyor ve çocuklarına aşı yaptırmayı reddediyorlar. Şunu unutmayın ki aşılar, çaresi bulunmuş ölümcül hastalıkları engelleyen bir tedavi yöntemidir. Aşı konusunda tereddütleriniz varsa, bilimsel araştırmaları, uzman görüşlerini ve makaleleri okuyarak bilinçlenin. Doktorunuza danışarak bilgi almayı da ihmal etmeyin.

4. Hijyen kurallarını unutmayın
Bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı korunmanın en önemli adımlarından biri de hijyen kurallarına dikkat etmektir. İlk olarak ev temizliğinde ek önlemler alın. Banyo ve tuvaleti çamaşır suyu ile temizleyin. Klozet kapağını her zaman kapalı tutun. Toz ve yer silme suyuna beyaz sirke ekleyin. Mutfak temizliğinde de BİOXİ ortam dezenfeksiyon ürünlerini kullanabilirsiniz. Aynı şekilde meyve ve sebzelerinizi de BİOXİ Meyve sebze yıkama solüsyonu kullana bilirsiniz. Ellerimizin en çok değdiği kapı kollarını, ışık düğmelerini, telefon, tablet ve bilgisayarınızı düzenli olarak silin. Yorgan, yatak ve koltuklarınızı mevsimsel olarak yıkatın. Nevresim ve battaniyelerinizi yüksek sıcaklıklarda yıkayın. Dışarıdan geldiğiniz kıyafetlerle koltuğa oturmayın. Dışarıdan gelir gelmez duş alarak üstünüzü değiştirin.